Diaridemanresa.cat | Osonadiari.cat | elMoianes.cat | Osonafreak.com | Negocis.com | CatRural.net | Vilaweb Manresa | Manresa.org
Seccions
Economia i Empreses
Cultura i Espectacles
Mobilitat i Trànsit
Societat
Política
Esports
Catalunya
Notícies del Diari
Àrea d'usuaris
E-mail
Password
Informació comarcal
Moià
El Moianès
Castellcir
Calders
Collsuspina
Castellterçol
Granera
L'Estany
Monistrol de Calders
St. Quirze Safaja
Sta. Maria d'Oló
Informació local
Portada
Notícies
Històric Notícies
Telèfons d'Interès
Mapa Interactiu
Galeries d'imatges
• FESTA DE ST. ISIDRE A MOIÀ
28 Fotos
525 vistes
15-05-2014

• CARAMELLES PER PASQUA A MOIÀ
59 Fotos
1316 vistes
20-04-2014

• ELS ARMATS
20 Fotos
338 vistes
19-04-2014

• Processó del Divendres Sant
72 Fotos
2562 vistes
19-04-2014

galeria d'imatges de Moià i el Moianès
Digues la teva!
Articles d'Opinió
Anuncis Classificats
Borsa de Treball
Galeries d'Imatges
Enquestes
Directori de Webs
Buttletí @
Apunta-t'hi per rebre les últimes novetats al teu email
Correu-e:
Dona't de baixa
Enquesta
Valora la Vila de Moià
de 10 a 8
de 8 a 6
un 5
de 3 a 5
de 0 a 3

[ veure resultats ]
[ 7 comentaris ]
193 votacions
Penseu que el Moianès hauria de ser comarca ?
SI
NO
NS/NO CONT.

[ veure resultats ]
[ 6 comentaris ]
117 votacions
1 usuari actiu
 
Digues la teva!
Articles d'Opinió
Bon dia:


Quan el meu pare estava ja molt malament, vaig haver de trucar a urgències
de Palamós i la metgessa de torn, quan jo em vaig dirigir en català, la
seva resposta va ser: "Hableme en castellano que no le entiendo". No vaig
voler complicar les coses perquè ja tenia prous problemes amb el meu pare
que poc temps després es va morir.

Últimament, vaig haver d'ingressar a un familiar meu al mateix hospital i
vaig aprofitar l'ocasió per fer una consulta a una enfermera. Li vaig
preguntar que tal i com jo havia pogut observar, que suposava que a
l'hospital de Palamós hi havia metges que no entenien el català. Sorpresa
per la meva pregunta, la seva resposta immediata va ser: Com, com, com? I
li vaig tornar a repetir la pregunta. Resposta de l'infermera: Podria ser.
A continuació jo li vaig dir que si em tornava a trobar amb una situació
semblant, podrien tenir problemes. Resposta de l'infermera: Els problemes
potser els tindrà vostè. Per no entrar en una polèmica estèril, de moment
em vaig limitar a contestarli: Jo no.

Fa pocs dies, només d'entrar a l'hospital de Palamós per anar a fer una
altra consulta, vaig sentir que parlaven per la megafonia de l'hospital en
castellà cridant a una determinada persona que s'adrecés a la sala x per a
la corresponent revisió. Jo mateix em vaig dir: S'ha acabat el bròquil,
faré una queixa per escrit. Vaig emplenar a l'oficina de reclamacions, la
corresponent fulla que diu el següent:

Catalunya, nació sense estat unilingüe, i ara desgraciadament bilingue per
la força de les armes, vull fer constar que no tinc l'obligació de parlar
en la llengua dels conqueridors perquè m'entenguin. Ens cal parlar el
català als nouvinguts perquè s'integrin. Per tant, exigeixo que se
m'entengui i que se m'atengui quan parlo en català. Jo entenc el castellà
i ells m'han d'entendre en català.
Per deixar-ne constància faig la corresponent queixa i m'agradaria que
parlin per megafonia preferentment en català.
Atentament.
18-02-2009.

Resposta dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà:

Benvolgut senyor Pugnau,
Ens posem en contacte amb vostè en relació al seu escrit de reclamació de
data 18 de febrer de 2009 i li agraïm que ens hagi fet arribar la seva
opinió.
D'acord amb el Pla Estratègic de Política Lingüística als centres
sanitaris el català és la llengua pròpia de totes les institucions de
Catalunya i tenim la responsabilitat d'utilitzar normalment la llengua
catalana, no només en compliment de la legislació vigent, sinó també en
benefici de la qualitat del servei.
Tot i aixií, i com segurament s'ha assabentat a través dels mitjans de
comunicació, hi ha una manca important de metges a Catalunya i el nostre
hospital, com a molts altres, ha hagut de recórrer a la contractació de
metges estrangers amb una formació acreditada i una titulació degudament
homologada i per tant amb una contractació perfectament legal dins de la
normativa actual, però que malauradament no tenen coneixement del català.
Arrel del seu escrit hem informat dels fets al Cap de Servei i a la
Supervisora del servei de Radiologia per tal que, en la mesura del
possible i sempre que es pugui, es parli en català.
Quedem a la seva disposició per a qualsevol informació addicional.
Atentament,
Lola Bosch
Responsable de la Unitat d'Atenció al Ciutadà
Palamós, 25 de febrer de 2009

Atesa la resposta de la sra. Lola Bosch, em cal dir el següent: Si aquests
nous metges nouvinguts estàn en una situació de contractació perfectament
legal dins de la normativa actual, i tal com ella em dóna a entendre, que
malahuradament, no ténen coneixement del català, ens cal arribar a la
conclusió que aquesta normativa actual afavoreix clarament als
castellano-parlants amb una clara descriminació als autòctons catalans,
per no perdre la costum i al que ja fa anys que estem acostumats. Clara
discriminació al català que fa segles que dura i clara imposició del
castellà que ja fa 300 anys, provocada pel fiscal general de Castella,
José Rodrigo Villalpando i els seus corregidors a les seves ordres, per
tal d'introduir el castellà a Catalunya.

Per deixar-ne constància, aquest escrit el dono a conèixer a la
"Plataforma per la Llengua", a la "Plataforma per la Llengua del Baix
Empordà" i a "Català Sempre".

Ho faré arribar a tots els mitjans de premsa que tinc contacte que no són
pocs i al meu bloc: http://blocs.mesvilaweb.cat/empordaaccio.

Atentament:


Joaquim Pugnau Vidal

S'han generat: 3164 lectures
Data de publicació: 07.03.2009

Els propietaris i redactors de elmoianes.cat no ens fem responsable de les opinions rebudes.
Si voleu publicar el vostre articles, heu d'enviar un correu electrònic a info@elmoianes.cat, amb el vostre nom real, DNI així com el vostre telèfon de contacte i correu electrònic.

altres articles d'opinió
tornar endarrera
 
Destaquem
Publicitat
Actualitat
3 concerts a l'Estany 
El proper cap de setmana a l'Estany dins de la programació Stagnum hi han previstos 3 concerts:

Divendres 11-7 a les 8 de la tarda a l'església,  concert de piano amb Eudald Buch amb un  preu de 6 euros.

Dissabte 12-7 a les 8 de la tarda a l'església, Quartet de piano, violí, viola i violoncel, el seu preu: 10 euros.

Diumenge 13-7 a 2/4 d'1 del migdia Premi Stagnum per a joves intèrprets premiats en l'Aula d'estiu del Coservatori de Vic, preu 2 euros.

 
Biblioteca de Moià
Agenda d'activitats de la Biblioteca de Moià, pel mes de juny. les podeu descarregar el document en "pdf".
 
Nou trio de Pop-Folk acústic de Castellterçol
Ha nascut un nou trio de Pop-Folk acústic situat a Castellterçol: Podeu seguir-los i escoltar les seves cançons en una web en la que també una la podeu descarregar lliurement.
 
Sessió informativa de l'Ajuntament
El divendres dia 30 de maig a les 9 del vespre a l'espai cultural "Les Faixes" tindrà lloc una Sessió informativa de l'Ajuntament de Moià.
 
Dia 29 de maig mobilització a Moià
Amb motiu de la nova llei d'ensenyament, la LOMCE, s'ha convocat a la comarca del Bages una mobilització, el dijous 29 de maig, davant dels ajuntaments. Les escoles de Moià han acordat trobar-se a la plaça de l'ajuntament a 1/4 de 6 de la tarda. Tant l'Escola Pía com l'Escola Josep Orriols i Roca portaran els gegants. 
 
membre de Logo Wiccac · gestionat per: Logo Lasevaweb.com Lasevaweb.com · Política de Privacitat . Texte Legal